A fogkő eltávolítás hogyan zajlik?

A fogkőlevétel fájdalommentes és gyors eljárás, melynek köszönhetően meg lehet szabadulni a fogakra rakódott, megkeményedett anyagtól. A fogkő eltávolítás nem csupán esztétikai okok miatt érdemel figyelmet, hanem az egészségügyi kockázat apropóján is. A fogkőben hemzsegnek a baktériumok, ennek pedig ínygyulladás, sőt, akár a saját fogak elvesztése is lehet a következménye.

fogkő eltávolítás hogyan zajlik

Mitől alakul ki a fogkő?

A fogkő tulajdonképpen a lepedék megkövetesedett változata. Lepedékkel mindannyian találkozhatunk az étkezések után, ám optimális esetben a megfelelő módon zajló fogmosással sikerülhet attól megszabadulni. Az elhanyagolt szájhigiénia, vagy akár az egyéni sajátosságok is oda vezethetnek, hogy a fogak belső és külső felületén fogkő jelenik meg. Ezek a sárgás, néha feketés foltok, lerakódások bizony sok bosszúságot okoznak és a fogászati megbetegedéseknek is megágyazhatnak.

Fogkő eltávolítás: otthon vagy rendelőben?

A fogkő eltávolítása otthon lehetetlen művelet. Ugyan vannak, akik a szódabikarbónára, az almaecetre vagy éppen a kókuszolajra esküsznek, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a módszerek maximum a megelőzéshez bizonyulhatnak hasznosnak, ám egészségességükhöz még így is fűzhető némi kétség. A rendelőben zajló fogkő eltávolítás maximálisan biztonságos, ráadásul a fogak is fehérebbnek mutatkoznak utána.

Hogyan történik a fogkő eltávolítása rendelőben?

A fogorvos által végzett fogkő eltávolítás során ultrahangos készülék kerül alkalmazásra. Ez kíméletesen, mégis hatékonyan gondoskodik a fogkövesedés megszüntetéséről. A tartósságot megcélozva polírozást is végez a szakember, így a fogak felülete kevésbé lesz karcos, vagyis a lepedék nehezebben tapad meg azon. Természetesen a megfelelő minőségű és mennyiségű fogmosás kérdése mellett sem mehetünk el, hiszen ezzel távolíthatjuk el a lepedéket a fogakról, megelőzve így a későbbi fogászati problémákat.

Miért fontos a fogkő leszedése?

Esztétikai és higiéniai okok egyaránt indokolják a fogkő rendszeres eltávolítását. A félévente aktuálissá váló fogorvos látogatás erre remek alkalmat teremt. A fogkő jelenléte először a legtöbbeknél ínygyulladást okoz, amire a fogmosáskor jelentkező vérzés utal. Kezelés hiányában akár a fogak tartószerkezetét is megtámadhatják a baktériumok, ami idővel azok elvesztésével járhat. A sárgás elszíneződés a fogakon esztétikailag sem a legelőnyösebb, sőt, rossz lehelettel is társulhat a fogkő jelenléte. A fogágy-betegség megelőzésének érdekében mindenképpen célszerű megszabadulni a fogkőtől.

Mire érdemes figyelni a fogkő leszedése után?

Az eljárás után a fogak átmenetileg érzékennyé válhatnak. Az étkezésekkor célszerű tehát azokat nem terhelni, és fogmosáskor is a puha sörtéjű fogkefét előnyben részesíteni. Amennyiben a fogkő nagy mennyiségben volt jelen, akkor néhány hétre szükség lehet ahhoz, hogy az íny duzzanata megszűnjön és az érzékenységnek is búcsút lehessen mondani. Természetesen ez idő alatt sem feledkezhetünk meg a szájhigiéniáról, így a fogmosáson túl fogselymet és szájvizet is javasolt használni.

Megelőzhető valahogyan a fogkő megjelenése?

A megelőzés érdekében is lehet tenni, elsősorban a szájhigiéniára való fokozott odafigyeléssel. Vannak olyan faktorok, melyek hatással lehetnek a fogkövesedés mértékére. Tipikusan ilyennek számít a dohányzás. A korábban nem megfelelően elkészített koronák, hidak és tömések is hajlamosíthatnak a lepedék megtapadására az érintett területen, majd ott a makacs fogkő megjelenésére.

fogkő eltávolítás

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a fogkőtől kizárólag szakember segítségével lehet megszabadulni. A házilagos próbálkozások helyett, melyek akár a fogzománcot is veszélyeztethetik, célszerű tehát rendszeresen fogorvoshoz fordulni. A fogkő szakszerű eltávolításával és az utána végzett polírozással sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a kövesedés ne jelentsen problémát a hétköznapokban.